Ouăle de Paște: importanța tradiției și 5 sfaturi pentru decorarea ușoară și rapidă a ouălor

 Krmítko pro ptáčky v zimním období.

<![endif]-->

Paștele este una dintre cele mai importante sărbători creștine, când este celebrată învierea lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, în zilele noastre, ea este văzută în principal ca o celebrare a mult așteptatei sosiri a primăverii, împreună cu respectarea tradițiilor pascale. Ne vom concentra acum asupra uneia dintre ele, care estedecorarea ouălor de Paște.


Istoria și semnificația decorării ouălor de Paște

Istoria decorării ouălor este adâncă în trecutul nostru și poate fi găsită în mai multe culturi. În țara noastră, această tradiție își are rădăcinile în religia creștină. Obiceiul a început să se răspândească odată cu primii creștini din Mesopotamia, când ouăle au început să fie vopsite în roșu. Această culoare reprezenta sângele lui Iisus Hristos care a fost vărsat la răstignirea sa.

Oul simbol al renașterii

Pentru creștini, oul este un simbol al învierii lui Iisus Hristos. În general, însă, el simbolizează renașterea, viața, fertilitatea sau recolta. În zilele noastre, este folosit și pentru decorațiuni de Paște și ca recompensă pentru cei care merg la fete cu un pompon. În unele țări, ouăle fac parte din jocurile pentru copii. Cea mai cunoscută tradiție originară din Germania este cea a iepurașului de Paște.ascunde ouă colorate prin casă pentru a fi găsite de copii în Duminica Paștelui. Cu toate acestea, ouăle clasice au fost înlocuite acum cu ouă de ciocolată.

Velikonoční vajíčka s kuřátky a zajíčkem
Oul de Paște este un simbol al vieții noi sau al renașterii.

Originea tradiției de decorare a ouălor

Primul ou vopsit documentat din punct de vedere istoric datează din 1290. Potrivit unor considerații istorice, acesta a apărut mult mai devreme, dar acest lucru nu poate fi dovedit. Cu toate acestea, dacă pornim din nou de la creștinism, pictura pe ouă este strâns legată de cu postul de 40 de zile care începe în Miercurea Cenușii și se încheie în Vinerea Mare. În această perioadă, nu numai carnea, ci și produsele lactate și ouăle nu aveau voie să fie consumate. Acest lucru a dus la un surplus de ouă, care erau apoi consumate în cantități mai mari sau fierte pentru a le face să reziste mai mult timp. Ouăle fierte erau vopsite în roșu pentru a le deosebi de cele crude și erau, de asemenea, dăruite ca daruri celor care făceau colindatul.

Mai târziu, această tradiție a fost perfecționată prin utilizarea diferitelor tehnici de decorare și prin folosirea ouălor de Paște suflate pentru decorarea casei. Acum, să aruncăm o privire la câteva sfaturi despre cum să creăm un astfel de ou de Paște.

Decorarea tradițională cu coloranți naturali

Printre cele mai vechi metode de decorare se numără vopsirea ouălor cu ajutorul ingredientelor naturale. A fost folosită în principal de bunicile și străbunicile noastre, dar chiar și astăzi are fanii ei și revine la modă.Principalul avantaj este că puteți face totul fără a folosi substanțe chimice și, în plus, de obicei aveți acasă tot ce vă trebuie. Dacă nu ați încercat niciodată până acum, nu ezitați să încercați și să fiți surprinsă de puterea naturii.

Vajíčka obarvená červeným zelím
Vopsirea naturală a ouălor este una dintre cele mai vechi și încă populare tehnici.

Cele mai des folosite ingrediente sunt cu siguranță ceapa, turmericul, urzicile, afinele și sfecla sau varza. Procesul de vopsire este, de obicei, același pentru toate acestea. Întotdeauna este necesar să se facă un decoct puternic în care ouăle sunt fie fierte, fie lăsate la infuzat peste noapte. În funcție de materia primă aleasă, se obține culoarea ouălor rezultată.

Culoare Materie primă
Roșu Ceapă roșie, vin roșu, sfeclă roșie,
Galben Turmeric, șofran
Albastru Varză roșie, afine, ceai de hibiscus
Verde Urzici, pătrunjel, spanac
portocaliu Morcovi, ardei roșii
Roz Sfeclă roșie crudă
Maro Ceapă, scoarță de stejar, ceai negru, cafea tare

Vopsirea ouălor cu ceapă

Ceapa este un ingredient de bază în vopsirea ouălor și poate fi găsită în orice gospodărie. Și, după cum veți vedea, este și foarte eficientă. Ouăle capătă o frumoasă culoare brun-roșiatică. Aceasta depinde întotdeauna de puterea decoctului sau de timpul de expunere.

De ce vom avea nevoie:

  • ouă (ideal albuș),
  • pielițe de ceapă,
  • apă,
  • oțet,
  • hrne c.
Barvení vajíček v odvaru ze slupek cibule
Vopsirea ouălor în decoct de coajă de ceapă este foarte ușoară și aveți întotdeauna tot ce vă trebuie acasă.

Procedură: mai întâi, spălați ouăle cu apă și detergent pentru a le degresa corespunzător și pentru a face ca vopseaua să se lipească bine. După spălare, uscați ouăle și puneți-le deoparte. Apoi se curăță ceapa și se pun cojile într-o cratiță, se adaugă două linguri de oțet, se pun ouăle și se aduc la fierbere. Se fierbe la foc mic timp de aproximativ o jumătate de oră, apoi se scoate cratița și se lasă ouăle la infuzat pentru încă 2 ore. Apoi scoateți-le și uscați-le. Pentru un aspect lucios, ungeți-le doar cu grăsime sau bacon. Și am terminat.

Sfat: Dacă există amprente pe ouă, scăpați de ele cu un burete și puțin oțet .

Decorarea cu frunze și flori naturale

Pentru a nu avea doar ouă de o singură culoare, putem folosi frunze și flori naturale de plante pe care le culegem în grădină sau la plimbare pentru a le decora. Ouăle vor fi frumos decorate și, în același timp, vom păstra aspectul natural al ouălor. Să vedem cum se face acest lucru.

De ce vom avea nevoie:

  • nailon,
  • foarfece,
  • șir,
  • mai multe tipuri de frunze sau flori naturale.
Květy a lístky na vajíčkách
De asemenea, puteți încerca să aplicați decalcomanii din florile și frunzele pe care le colectați atunci când vopsiți ouăle.

Procedură: tăiați colanții vechi în bucăți de aproximativ 15 cm lungime și faceți un nod la un capăt. Înmuiați oul curățat în apă curată și atașați mai multe petale diferite. Înfășurați-l cu grijă într-un ciorap și legați celălalt capăt cu sfoară. Ouăle se fierb sau se scufundă în decoctul preparat. După ce oul a fost scos din nailon, pur și simplu îl scoateți și îl curățați.

Vopsirea ouălor cu lac de unghii

Paștele și primăvara sunt pline de multe culori, iar noi vrem ca și ouăle noastre să arate la fel. Când vine vorba de decorarea cu lac de unghii, nu există limite pentru imaginație. Cu toate acestea, această metodă de decorare este potrivită doar pentru ouăle de Paște suflate, deoarece există riscul de a contamina interiorul oului cu substanțe chimice.

De ce vom avea nevoie:

  • ouă suflate,
  • mai multe culori de lac, în funcție de alegerea dumneavoastră,
  • unbol deplastic cu apă la temperatura camerei,
  • frigărui,
  • ace înfipte în polistiren sau într-o cutie,
  • mănuși de protecție.
Velikonoční vajíčka obarvená lakem na nehty
Una dintre cele mai moderne tehnici este vopsirea ouălor cu ajutorul lacului de unghii.

Procedură: sespală și se usucă ouăle suflate.Pregătiți un bol vechi de plastic cu apă la temperatura camerei. Pregătiți, de asemenea, un polistiren în care veți înfige ace pentru a putea pune ouăle vopsite la uscat.

Acum începeți să picurați fiecare culoare în bolul cu apă. Începeți din centru spre margini. Combinațiile de culori pe care le alegeți depind în întregime de dumneavoastră. Folosim apoi o țepușă pentru a amesteca ușor culorile pentru a crea un model interesant. Apoi, tot ce trebuie să facem este să ne punem mănușile, să apucăm oul cu două degete (sus și jos) și să scufundăm oul în bol. Dacă înmuiem tot oul sau doar jumătate din el (sau vârful) depinde din nou de creativitatea noastră. Îl scoatem și îl lăsăm deoparte să se usuce pe ace.

Cu ajutorul unei țepușe, colectați lacul rămas de pe suprafață și picurați un alt lac sau unul de aceeași culoare. În același mod, fie vopsiți din nou restul oului, fie luați unul nou. După ce ouăle s-au uscat, putem decora casa sau le putem dărui cuiva.

Ouă decorate cu orez colorat

Doriți să creați ouă stropite frumos colorate? Ai nevoie doar de orez simplu și colorant alimentar lichid. În câteva clipe ești gata, iar rezultatul este incredibil.

De ce vom avea nevoie:

Velikonoční vajíčka obarvená rýží
Puteți obține ouă frumos pătate cu ajutorul orezului vopsit.

Procedura. Puneți câte o jumătate de cană de orez în fiecare dintre recipientele pregătite. Puneți-vă mănuși și aplicați câteva picături de colorant lichid pe orez - un recipient, o culoare. Închideți recipientele cu capacele și agitați pentru a colora complet orezul. Puneți oul fiert într-unul dintre recipiente, închideți și agitați din nou ușor.

Puteți lăsa oul deoparte să se usuce pe un șervețel pregătit sau îl puteți transfera într-un recipient cu o culoare diferită pentru a crea o combinație de culori. Și ați terminat! Tehnica orezului este foarte rapidă și ușoară, implică-ți copiii.

Decorarea ouălor cu tehnica șervețelului

Decorarea cu tehnica șervețelului este, de asemenea, foarte bine cunoscută și des folosită. În plus, șervețelele frumos colorate și cu modele sunt din abundență în zilele noastre.

Ca și în cazul metodei cu lac, sunt necesare doar ouăle suflate. Vom lucra cu lipici, care, din nou, ar putea intra din greșeală în interiorul oului.

De ce vom avea nevoie:

  • ouă suflate,
  • șervețele cu diferite motive,
  • foarfece,
  • adeziv (de exemplu, Hercules),
  • O perie.
Vajíčko zdobené obrouskem
Încercați să decorați cu tehnica populară a șervețelului, numită și decoupage.

Procedura. Vom folosi doar stratul superior de culoare, așa că vom separa restul. Lipiți ușor oul spălat și uscat pe locul în care veți așeza modelul decupat. Așezați-l cu grijă deasupra oului și neteziți-l cu grijă cu o pensulă.

După ce ați lipitjumătate din ou, lăsați-l deoparte și lăsați-l să se usuce. Abia apoi veți trece la lipirea celeilalte jumătăți. Astfel se va evita deteriorarea neintenționată a părții deja lipite. După ce oul este complet uscat, putem acoperi întregul ou cu lipici pentru a-l face și mai rezistent.

Ouă de bumbac

Ultima metodă de decorare pe care o vom prezenta aici este cea a ouălor jucăușe din bumbac, care sunt, de asemenea, foarte simple. Putem crea multe combinații de culori (monocrome sau curcubeu) și le putem asorta cu decorațiunile noastre.

De ce vom avea nevoie:

  • ouă suflate,
  • bumbac de diferite culori,
  • lipici,
  • O perie,
  • foarfece,
  • pensete.
Vajíčka zdobená barevnými bavlnkami
Ouăle învelite cu bumbac colorat sunt din nou la modă și sunt foarte ușor de realizat.

Procedura. Tăiați bilele de bumbac în bucăți mai scurte pentru o mai bună manevrare. Aplicați lipici pe ou și folosiți o pensulă pentru a întinde lipiciul într-o dungă îngustă în jurul oului. Prindeți bumbacul colorat și începeți să înfășurați oul de sus în jos.

Încercăm să ne asigurăm că fâșiile de bumbac se potrivesc bine între ele. Putem folosi o pensetă pentru a ne ajuta. Aplicăm apoi o altă porție de lipici și repetăm procesul cu aceeași culoare sau cu o altă culoare a bumbacului.

Recomandăm cu siguranță alternarea culorilor pentru a face oul mai vesel, dar depinde de tine. Când ai terminat, lasă lipiciul să se usuce bine. Poți apoi să decorezi ouăle cu o fundă sau să lipești niște mărgele sau mărgele de semințe.

Bucurați-vă de timpul petrecut împreună

Oricare ar fi metoda pe care o alegeți, rezultatul va merita cu siguranță. Nu uitați că Paștele este menit să aducă bucurie și speranță. Bucură-te din plin de aceste momente alături de întreaga ta familie! Fie că este vorba de decorarea ouălor de Paște sau de coacerea prăjiturilor sau amielului. Toate formele și decupajele de Paște le găsiți la un loc în oferta noastră specială de Paște .

creat24.02.2024
Tento internetový obchod ukládá soubory cookies, které pomáhají k jeho správnému fungování. Využíváním našich služeb s jejich používáním souhlasíte.
Setări detaliatePermite totul